112 - DUZS , 193 - JVP Grada Siska , 044/772-395 - VOC Lekenik, 098/9304-505 - zapovjednik DVD-a

POPLAVA – veljača 2014.

OBRANA OD POPLAVE U DUŽICI

Akcija obrane od poplave u Dužici započela je 14.02.2014. godine kada se i službeno počeo obilaziti i nadzirati vodostaj Ribnjaka i trajala je do 24.02.2014. godine kada su uz suglasnost djelatnika Hrvatskih voda Dužicu napustili pripadnici OS RH i kada je ukinuto aktivno dežurstvo članova DVD Dužica te je nastavljeno pasivno dežuranje i obilasci kritičnih mjesta.

Prije akcije obrane od poplave Dužice, članovi DVD-a Dužica su već bili angažirani u Letovaniću i Žažini, te su se samo vratili u svoje mjesto i nastavili sa već znanim aktivnostima.

Dana 14.02. uvidjevši da voda ubrzano raste, od Hrvatskih voda je naručen i dobiven prvi kamion sa pijeskom te su započele pripreme za izvanredne mjere obrane od poplava.

Već sutradan ujutro, nakon prvog obilaska Ribnjaka, Čepa i pripadajućeg nasipa bilo je jasno da treba alarmirati sve članove DVD-a ali i mještane Dužice kako je i učinjeno.

Sirena za uzbunu u Dužici se prvi i posljednji put oglasila 15.02. u 08:50 sati. Toga i narednog dana bilo je najkritičnije stanje i prijetila je realna opasnost od prelijevanja vode na Ribnjaku i Čepu preko nasipa. U ta dva dana u akciji je sudjelovao 81 član DVD Dužica i 47 mještana Dužice. Korišteno je šest traktora mještana Dužice, te po jedan od Komunalnog pogona Općine Lekenik i OS RH. Također, u pomoć su priskočili mještani L. Poljane, Pešćenice, Lekenika, Graberja i Žažine te djelatnici Komunalnog pogona Općine Lekenik. Oba dana se intenzivno radilo na punjenju vreća sa pijeskom, te voženju vreća na nasip i izradi tzv. zečjih nasipa. Uvečer 15.02. u pomoć su pristigli i pripadnici Oružanih snaga RH koji su se u Dužici zadržali do 24.02.2014. godine. Također, tog 15.02. u pomoć je pristigao i HGSS, no s nešto manje uspjeha. U ova dva dana naprijed navedeni sudionici u obrani od poplave potrošili su 430 m3 pijeska i ugradili ih u nasip na Ribnjaku i Čepu. Također, u ova dva dana do punog izražaja je došla svijest najvećeg dijela mještana Dužice koji su se zaista masovno odazvali pozivu kao i solidarnost naših susjeda koji su priskočili u pomoć.

Nakon ova dva udarna dana i noći voda je došla u vršno stanje i na mjestima prekrila preko dva reda postavljenih vreća na nasipu, što je jasan pokazatelj da nismo pravovremeno reagirali došlo bi do prelijevanja iste preko nasipa i plavljenja Dužice, ali i ostalih mjesta koja su niža, kao i same cestovne komunikacije Zagreb – Sisak.

Budući je spriječeno prelijevanje nasipa, narednih osam dana vodila se bitka sa pukotinama u nasipu kroz koje je voda prodirala te stvarala preduvjete za puknuće istoga. U cilju sprječavanja naprijed navedenoga napravljena su 36 tzv. „bunara“. Kako ne bi bilo iznenađenja, u prostorijama DVD Dužica organizirana su dnevno/noćna dežurstva i mješovite dnevno/noćne ophodnje članova DVD Dužica i pripadnika OS RH koji su nadzirali stanje nasipa te su po utvrđenoj potrebi alarmirali ostale kako bi se išlo intervenirati i raditi nove bunare.

Inače, u deset dana obrane od poplave u Dužici, kroz različite oblike pomoći angažirano je bilo 380 pripadnika OS RH koji su sve vrijeme bili smješteni i logistički zbrinuti u Hrvatskom domu u Dužici.

Dana 23.02. počeo se podizati vodostaj u sjeverozapadnom dijelu Dužice, odnosno u dijelu koji poplavljuju zaobalne vode i vode koje iz Ribnjaka dolaze kroz propuste na Čepu. U svrhu zaustavljanja rasta vodostaja u tom dijelu Dužice, u večernjim satima toga dana članovi DVD-a Dužica i pripadnici OS RH su, uz suglasnost djelatnika Hrvatskih voda, improviziranom branom zatvorili propust na Čepu. Ovime je prekinut protok vode i spriječeno plavljenje navedenog dijela Dužice, a da se značajnije ne utječe na vodostaj Ribnjaka, koji je već bio u značajnom padu.

Pored naprijed navedenih „operativnih snaga“ u akciju obrane od poplave su logistički potpomogli Hrvatski crveni križ, Caritas, Lovačka udruga „Šljuka“ Lekenik, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Stožer zaštite i spašavanja Općine Lekenik, JVP Grada Velike Gorice i osobno gospodin Ivan Čepo uz ispriku ako smo nekog slučajno ispustili navesti.

DVD-a Dužica se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli uspješnosti akcije obrane od poplave na području Dužice.

 

Predsjednik:
Marin Čačić


Galerija

Podijelite na društvenim mrežama:

Posljednje novosti

Kontakt

Dužica 50, 44272 Lekenik

+385 (44) 752-030

+385 (99) 2752-489 (Predsjednik)

+385 (98) 9304-505 (Zapovjednik)

+385 (91) 6090-754 (Tajnik)

Informacije

Dobrovoljno vatrogasno društvo DUŽICA

OIB: 81253293909

MB: 3410781

IBAN: HR5524070001188006563

dvd.duzica@sk.t-com.hr